måndag 26 april 2010

Soldat ur FS 19 skadad under övning

En soldat ur FS 19 skadades under lördag eftermiddag av en rökhandgranat 56 när förbandet övade på Utö skjutfält utanför Stockholm. Soldaten omhändertogs på plats och flögs med ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset för vård.

Olyckan inträffade vid fyratiden på lördagens eftermiddag den 24 april. Rökhandgranaten satt på soldatens utrustning när den exploderade och orsakade brännskador. Kamraterna ingrep omedelbart genom att vidta korrekta och bra åtgärder på skadeplats. Inom åtta minuter fanns även en sjuksyster på platsen för att hjälpa till med omhändertagandet av den skadade.

Räddningstjänsten larmades omgående och redan vid 16.30-tiden anlände en sjukvårdshelikopter. Soldaten flögs till Karolinska sjukhuset ungefär en halvtimme efter händelsen. Senare under kvällen flyttades han till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Man har konstaterat att vår kollega drabbats av cirka tioprocentiga brännskador främst på höger arm och ben.

Den skadade soldaten kommer från Skåne och anhöriga informerades under lördagskvällen.
Under förmiddagen på söndagen besökte chefen för FS 19, överste Gustaf Fahl, den skadade på sjukhuset. Hans läge var då stabilt, han var vaken och vid gott mod. Nu väntar fortsatt behandling och rehabilitering.

Orsaken till händelsen är inte känd för tillfället men olyckor av detta slag utreds rutinmässigt genom bland andra Försvarsmaktens försorg. Det innebär att det nu startar en process för att klarlägga vad som hänt och för att förhindra att det kan hända igen.

Text: Wilhelm Guldbrand/FS 19


Kort om rökhandgranat 56
En rökhandgranat av denna typ innehåller fosfor som skapar en omedelbar rökutveckling och den kan vara till stor hjälp för att dölja sig själv och kamraterna i svåra situationer, eller möjliggöra förflyttningar från ett hotat område.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar